Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας (ΟΚΦΠ) διοργάνωσε κοινή συνάντηση με την Κινεζική αντιπροσωπεία ειδικών επιστημόνων στη φιλοσοφία και στις κοινωνικές επιστήμες, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009, στο χώρο της Βορέειου Βιβλιοθήκης Αμαρουσίου του Δήμου Αμαρουσίου. Τα επιστημονικά θέματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές και κυριάρχησαν στην ημερήσια διάταξη ήταν τα ακόλουθα:
Α) Η επίδραση του Ελληνικού Πολιτισμού στα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα των συγχρόνων φιλελευθέρων χωρών.
Β) Οι διαφορές μεταξύ ανατολικού και δυτικού πολιτισμού και οι αντίστοιχες επιδράσεις τους.
Γ) Ταυτοποίηση ή σύγκρουση των αξιών εντός του πλαισίου της παγκοσμιοποίησης.

Από κινεζικής πλευράς, εκτός από την μορφωτικό ακόλουθο της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κα Li Weikun, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι: Cheng Zhongyuan (Ερευνητής, στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Κινεζικών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών), Zhang Guilin (Αντιπρόεδρος και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Κίνας), Wang Yichuan (Κοσμήτωρ και Καθηγητής στο Κολέγιο Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου), Ai Silin (Αντιπρόεδρος και Καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Qinghua), Wu Xiaoming (Κοσμήτωρ και Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Fudan), και πέντε (5) ακόμη επίλεκτα μέλη της Κινεζικής Πανεπιστημιακής Κοινότητος.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι: Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης (Πρόεδρος του ΟΚΦΠ, Ομότιμ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης (Ομότιμ. Καθηγητής Παν. Αθηνών, τ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής), Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου (Ομότιμ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίων Αθηνών & Κρήτης), Αθανασία Λεοντσίνη (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (Εκδότης του φιλοσοφικού περιοδικού Celestia).
Η συνάντηση διήρκεσε τρεις (3) ώρες και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Οι δύο αποστολές αντάλλαξαν απόψεις καθώς και αμοιβαίες προσκλήσεις για διεύρυνση του ενδιαφέροντος διμερούς επιστημονικού διαλόγου στο εγγύς μέλλον. Στο τέλος της συνάντησης ανταλλάγησαν δώρα από τα μέλη των δύο αποστολών.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Καθηγητής. Λ. Μπαρτζελιώτης,
Πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου και Παιδείας,
Τηλ. & Fax: 210-80.29.313 , (26250) 61388
κινητό: 6977947916,
E-mail: lbargel@cc.uoa.gr